projekt koncepcyjny domu w rybniku

koncepcyjny projekt domu

wersja 1

Projekt domu Boguszowicka 1 został stworzony jako koncepcja architektoniczna dla dużej działki z własnym stawem i lasem, na łagodnym stoku o ekspozycji południowo-zachodniej

Las tworzy bardzo ciekawe naturalne tło dla budynku, osłania go od wiatru, reguluje wilgotność powietrza

Jednocześnie jednak, zgodnie z obowiązującymi do końca 2017 roku przepisami, budynek musiał zostać zlokalizowany w odległości co najmniej 12 m od granicy lasu, co wymusiło zbliżenie go do przeciwległej, południowo-zachodniej granicy

 

Pomieszczenia zaprojektowano na dwóch poziomach, w parterze lokalizując strefy zasadnicze – dzienną, prywatną oraz pomieszczenia techniczne, na piętrze natomiast – pokoje gościnne

Strefa dzienna stanowi jedną przestrzeń, gdzie wysoki salon został subtelnie wydzielony od kuchni poprzez ogród zimowy i przechodnią jadalnię

Pokoje dzieci i główna sypialnia, wraz z łazienką i pomieszczeniami gospodarczymi – pralnią, suszarnią i garderobą – zostały zaprojektowane w równoległym skrzydle, za podłużną ścianą, biegnącą niemal przez całą długość budynku

Obie strefy przylegają do zewnętrznego tarasu z basenem, obiegającego dom z trzech stron, stanowiącego zarówno przestrzeń rekreacyjną, jak i zewnętrzną komunikację

Strefa dzienna, na styku z tarasem, jest całkowicie przeszklona

Kominek został zaprojektowany jako podwójny trzon stojący w linii szklenia, dzięki czemu jego wolno stojąca bryła pełni funkcję kominka w salonie oraz zewnętrznego paleniska na tarasie

 

Bryła budynku stanowi złożenie dwóch form – białego podłużnego prostopadłościanu, mieszczącego strefę nocną, oraz czarnej, pokrytej blachą bryły piętra, zawieszonej ponad szkleniem części dziennej, i rozciętej na dwie części znajdującym się na piętrze dodatkowym tarasem ukrytym za stalową żaluzją z ram uzupełniających kształt skośnie przekrytej bryły piętra

lokalizacja

Rybnik, ul. Boguszowicka

 

autorzy

arch. Aleksander Zawiślak

 

projekt koncepcyjny

2014

 

powierzchnia użytkowa

342 m2

 

powierzchnia terenu

2 071 m2

Skontaktuj się

z architektem

Regulamin plików cookies