Projekt - Studio Nagrań - Akustyka wnętrz

studio nagrań

projekt akustyki wnętrz

Zadanie projektowe polegało na stworzeniu wnętrza spełniającego wymogi akustyki i zapewniającego przyjazne środowisko do tworzenia muzyki

 

Studio, złożone z sali nagrań, reżyserni dźwięku oraz oddzielającej je śluzy akustycznej, zlokalizowane jest w domu jednorodzinnym, konieczne więc było zapewnienie właściwej izolacji dźwiękowej

Zastosowano dylatację pionową, dzielącą obie części budynku od fundamentu po dach, dzięki czemu zmniejszono do minimum możliwość przenoszenia drgań przez konstrukcję

 

Wszystkie powierzchnie pomieszczeń studia - podłogę, ściany i sufit, zaprojektowano na legarach i listwach montażowych mocowanych do ścian i stropów na grubych gumowych podkładkach antywibracyjnych

Przestrzeń pomiędzy konstrukcją a poszyciem wypełniono szczelnie wełną skalną o dużej gęstości

Na ścianach i suficie zaprojektowano drewniane elementy wystroju wnętrz pełniące rolę rozpraszaczy dźwięku z zakresu fal niskich-średnich i średnich

Pomiędzy elementami rozpraszającymi znajdują się szczeliny pochłaniające część fal, w których wełna skalna -  materiał absorbujący - jest osłonięta jedynie folią ochronną

 

Pomieszczenie reżyserni, wymagające specjalnych warunków odsłuchowych, oddzielono od sali nagrań podwójną ścianą z dylatacją, a przejście pomiędzy pomieszczeniami rozdzielono przedsionkiem

W strefie pracy reżysera dźwięku zastosowano pokrycie ścian i sufitu o zwiększonym współczynniku absorpcji, dla zminimalizowania wtórnych odbić w trakcie odsłuchu nagrań

lokalizacja

Lędziny, ul. Oficerska

 

autorzy

arch. Aleksander Zawiślak

 

data projektu

2014

 

data realizacji

2015

 

powierzchnia użytkowa

58 m2

 

 

Skontaktuj się

z architektem

Regulamin plików cookies